Keresel valamit?

2023. október 12., csütörtök

A. M. Aranth: A Liliom kora

A Város csontja kő, húsa vas és acél, vére az emberek, a munkások tömege.


Író: A. M. Aranth
A mű címe: A Liliom kora
Kiadás éve: 2015 
Kiadta: Főnix Könyvműhely 
Oldalszám: 140 oldal

A ​Város otthon, béke, biztonság.

Lily, amióta az eszét tudja, a Városban élt. A Város volt hazája, táplálója és élete. Egy nap azonban, amikor rejtélyes emberek rabolják el, rá kell döbbennie, hogy a mélyben a Város szörnyű titkokat rejt: az utcák kövei alatt, a dübörgő gőzgépeknél és kavargó csatornajáratoknál is mélyebben iszonyatos sötétség lapul, amellyel egyedül ő veheti fel a harcot.

Vincent mindent elvesztett. A lány, akiért az életét is odaadná, eltűnt. A nyomozás során a férfi mindennel és mindenkivel szembeszáll, hogy visszakaphassa – közben nem is sejti, hogy ellenségei már rég kivetették hálójukat, és minden lépés csak közelebb viszi a végzetéhez.

Közben megállíthatatlanul közeledik újév napja, egy új korszak hajnala, amikor a Város acél szíve lángra lobban és ünneplő embertömegek lepik el a ködlepte utcákat. És egyikük sem tudja, hogy közben éhes szempárok milliói, mint megannyi csillag pislognak a Városra a külső sötétségből.

Mert a Város már nem csak otthon és béke, hanem egy ősi, titkos háború frontvonala, amely egész világok sorsát dönti el.

☆☆☆☆☆

Először is, azon kezdtem el morfondírozni, hogy honnan is ismerős nekem az íróúr neve, aztán rájöttem, hogy egy korábbi (fél)olvasásom már volt tőle, de ezt valamilyen oknál fogva abbahagytam. Ez a Cleadur - Dobszó a ködben című könyve volt, amit eléggé korán kezdtem el olvasni, korai kis molyéveimben és akkor valamiért nem tetszett. Azóta már változott az ízlésem, mindenesetre ez a kisregény kedvet adott, hogy majd azt is újra a kezem ügyébe vegyem. 

Valakinek szembe kell szállnia a sötétséggel.

Ez a könyv az első oldalaktól elvarázsolt a hiiiiihetetlen (így szépen, elnyújtva) világával, a tuti kis gőzpárás steampunk légkörével. A műfajba már korábban is belekóstoltam, így nem volt idegen. 
A két főszereplőnk Lily és Vincent karaktere tetszett, bár nekem a prímet Vincent vitte el. Szegény Gregor, aki még külön fejezeteket is kapott egyáltalán nem fogott meg.
Fuzon karakterét már kezdtem megsajnálni, hogy ő lesz itt a pótkerék, aztán szépen fordult a kocka.

– Az érzelmek veszélyes dolgok nyomozó, különösen az olyan szakmák gyakorlói esetében, mint az öné vagy enyém.

Ami nem tetszett, hogy az időben elég rendesen ugrálgattunk. Egy idő után megszoktam, de a kevésbé kitartó olvasókat lehet megzavarhatta. Hogy volt egy esemény, ami csak egy adott fejezet után következett be az időrendben. Ugyanakkor tetszett, hogy nem a jó öreg múltba merengés epizódjaiba nyerhettünk bepillantást, hanem kvázi a jövőbe.
A Mérnökök megalkotása zseniális, nagyon menőn néznek ki a félig ember, félig robot lények.

– Lesznek szívesek megnézni a kínálatomat, ezen a kis táblán. Látnak ezen olyat, hogy „Tények visszatérő vendégeimről”? Nem? Akkor sajnálom, nem segíthetek.

Sajnálom, hogy nem lesz folytatása, már épp kezdtem megkedvelni a side szereplőket is.
De az epilógus egyszerre megértetett velem mindent, összeálltak a kis kirakósok. 
Egyszerűen imádtam!

☆☆☆☆☆

Legutoljára következzék a fő szempontok szerinti értékelésem: 

Borító: nagyra értékelem az egyedi borítóterveket és erről is ez rí le, nagyon tetszik!
Fülszöveg: kedvet adott, hogy olvassam, beindította a kis fogaskerekeket
Cím: meglepően érzelmes gesztus van mögötte
Tartalom: 5/4 voltak részek ahol nem jött egyről a kettőre, hogy a kezembe vegyem és folytassam
Mélypont: -
Tetőpont: az álom
Kedvenc szereplő: Vincent
Legutáltabb karakter: a Főkurátor
Kinek ajánlanám?: steampunk kedvelőknek alap és azoknak akik csak egy kis könnyed fantasyt keresnek
Figyelmeztetés!: -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése