Keresel valamit?

2023. október 9., hétfő

Melissa Albert: Mogyoróliget (Hazel Wood 1.)

 - Keress míg nem vörösül a lomb, a két világot fonaladdal fond. Ha nem jutsz utad végére, végzeted a napfelkelte.



Író: Melissa Albert
A mű címe: Mogyoróliget
Kiadás éve: 2018
Magyar megjelenés: 2018
Kiadta:  Alexandra
Oldalszám: 368 oldal

A ​tizenhét éves Alice élete javát édesanyjával együtt az úton tölti, mindig épp csak egy lépéssel a nyomukban loholó rejtélyes balszerencse előtt. Ám amikor Alice nagyanyja, egy éjsötét tündérmesékből álló kultikus könyv visszavonultan élő írónője egyedül hal meg Mogyoróliget nevű birtokán, Alice megtudja, milyen rosszra is fordulhat valójában a sorsa. Az édesanyját elrabolják – egy olyan alak karmai közé kerül, aki állítása szerint a Végvidékről, abból a kegyetlen, természetfeletti világból származik, ahol a nagyanyja történetei játszódnak. Alice egyedül az édesanyja által hátrahagyott üzenetre támaszkodhat: „Tartsd magad távol a Mogyoróligettől!”

Alice hosszú időn át kerülte a nagymamája megszállott rajongóit. Most mégis kénytelen szövetségre lépni egyikükkel, Ellery Finchcsel, akinek talán jó oka van arra, hogy segítsen neki. Ha vissza szeretné kapni az édesanyját, Alice-nek először el kell jutnia a Mogyoróligetbe, majd abba a világba, ahonnan a nagyanyja történetei erednek – és ahol talán azt is megtudhatja, hol siklott félre az ő saját története.

☆☆☆☆☆

A könyv nemrégiben érkezett velem haza egy könyvvásárról. Tipikusan olyan könyv volt, amit a borítója miatt választottam. Hogy megbántam-e?
Tarts velem ;)

Amikor egy világ meghal, nem halkan nyüszítve teszi.

A történetről szólva én nagyon-nagyon imádom a mesefeldolgozásokat, azokat a regényeket, amik vagy retellingek, vagy nagyon erősen kapcsolódnak a mesevilághoz. Túl spoileres lenne, ha ennél többet mondanék, így csak a fülszövegre tudok hagyatkozni. 
A kedvencem Ellery lett, zabálni való a karaktere, nagyon összetett, ugyanakkor mély. Alice bevallom nem lett a kedvenc, valahogy a fiú ellopta előle a rivaldafényt.

A világ szövete most már teljesen láthatóvá vált, csillámlószövés, ami kiöblösödött kettőnk körül.

Meglepett, mert amikor az adatlapját töltöttem láttam, hogy még a megjelenés évében kapott fordítást hazánkba, ami valljuk be őszintén, igen ritka elsőszerzős írók esetén.
És hogy kivárom-e a folytatásokat, vagy elolvasom angolul?
Hát mindenképpen!

Különösnek tűnhet, de a könyvszakmában az ember hozzászokik az ilyen karmikus pillanatokhoz. A könyvek azt akarják, hogy elolvassák őket, méghozzá a megfelelő olvasók.

2019-ben érkezett a második része a sorozatnak és a magyar fordítása máig se érkezett meg. A moly.hu oldalon létezik olyan funkció, ahol a kiadását..."noszogathatom". Én megtettem a lépést, már csak összefont ujjakkal a hátam mögött várom a fejleményeket...

☆☆☆☆☆

Legutoljára következzék a fő szempontok szerinti értékelésem: 

Borító: misztikus, engem nagyon megfogott és a szemem hozzábilincselte
Fülszöveg: hazajött velem a könyvvásárról, nagyon megtetszett
Cím: puritán elvén alapulva: egyszerű, de nagyszerű
Tartalom: 5/4
Mélypont: Ellerytől az elválás
Tetőpont: visszatérés
Kedvenc szereplő: Ellery
Legutáltabb karakter: -
Kinek ajánlanám?: minden retelling fannak, nektek kötelező elem, hiába nem igazi "tündérmese", higyjetek nekem. magával ragad - illetve a dark fantasyval barátkozó, vagy éppen ezt kereső molyoknak
Figyelmeztetés!: -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése