Keresel valamit?

2018. június 30., szombat

Odette Beane: Egyszer volt, hol nem volt - Ébredés

A való világ néha túl megterhelő.

 

Író: Odette Beane
A mű címe: Reawakened - Ébredés
Kiadás éve: 2013
Magyar megjelenés: 2014
Kiadta: GABO
Oldalszám: 364 oldal

Az ​Eddy Kitsis és Adam Horowitz által írt televíziós sorozat alapján!

Emma Swan élete cseppet sem hasonlít egy tündérmeséhez. Nincsen senkije, amióta kisbaba korában magára hagyták. Mindez megváltozik, amikor huszonnyolcadik születésnapjának estéjén megjelenik az ajtaja előtt Henry, egy tízéves kisfiú, akit Emma a születésekor örökbe adott. Váratlan látogatása mindent a feje tetejére állít.

Henry elviszi Emmát a Maine állambeli Storybrooke-ba, ahol él, és ahol állítása szerint minden lakos mesefigura, aki nem emlékszik valódi kilétére. Márpedig ha Henrynek igaza van, akkor Mary Margaret Balnchard, a kedves és magányos tanítónő valójában Hófehérke, a híres hercegnő… és egyben Emma rég elvesztett édesanyja.

Meseországban Hófehérkét rabló képében látjuk, aki gonosz mostohája, a királynő elől szökött meg, és kénytelen száműzetésben élni. Hófehérke fiatal nő, aki beletanul a hősi létbe, és bármit megtenne, hogy boldogan élhessen igaz szerelmével, a szőke herceggel, Délceggel míg meg nem hal.
Minél közelebb kerül Emma Henryhez, annál nehezebb figyelmen kívül hagynia az átkot, amely Storybrooke-on ül és összeköti őt Mary Margarettel. Ha Emma képes elfogadni sorsát Storybrooke megmentőjeként, és megtöri az átkot, végül rátalálhat családjára is, amiről egész életében álmodott.

Az ABC televízió Egyszer volt, hol nem volt sorozata kalandos, modern mese, némi borzongással és sok csodával fűszerezve, tele a legismertebb tündérmesék szereplőivel.

☆☆☆☆☆


A mesék fantasztikusak. De valamikor szembe kell nézned a való világgal.

Kiskoromból megmaradt a mesék iránti szeretetem, és egyszerűen, nem tudok elmenni egy olyan könyv mellett, ami valamiképp egy mesefeldolgozás-szerű valami lenne.
Elsőként a sorozattal találkoztam.

Még a bölcsebb ember is megváltozhat. Ha összetört a szíve, semmi sem lehetetlen.

Mivel megígértem az egyik barátnőmnek, hogy az érettségi után már tényleg folytatom ismét, megakadt a szemem eme könyvön és el is indult velem haza. Az első pár rész bekezdéstől-bekezdésig visszapörgette a fejemben a film képkockáit.  Egy kis nosztalgia.


A történet elején Emma, Hófehérke és a Délceg lánya épp gyertyát szúr egy sütibe, majd meggyújtja. Azt kívánja, hogy bárcsak ne kelljen a következő születésnapját egyedül ünnepelnie. És mint egy varázsszóra, betoppan az életébe Henry, az örökbe adott fia és fenekestül felforgatja a huszas évei végén járó nőt.
Storybrooke-ba mennek, ahol tulajdonképp az összes ismert mesefigurával, természetesen bűbáj alatt - az Átok alatt - lévő tudatlanságban találkoznak.


És innen kezdődik el a történet.
Aztán jött az a momentum, hogy faltam a történetet, mert hát… kiesett a többi rész.
Viszont, a történetszál mellett árnyékoltan színteret kapott a humor is, ahogy a karakterek finom csipkelődéseiből is látszik és nálam egy jó könyv ismérve, ha tudok rajta nevetni, illetve mosolyogni:

– Máshogy nem tudsz nőt keríteni? Hálóval kell fognod?

És ez a sorozat pedig… hát. Nincsenek szavaim. Picit… PICIT fanatikusává tett. Az egész alapötlet és a megvalósítás is csillagos ötös. 

  – A fal – felelte Mary Margaret fejcsóválva. – A fal, amit a szíved köré építettél. Azt hiszed, megvéd. És valószínű, úgy is van. De ennek ára van. (…) Emiatt nehéz szeretned – mondta Mary Margaret. – Mert túlságosan védve vagy.

☆☆☆☆☆

Legutoljára következzék a fő szempontok szerinti értékelésem: 
Borító: Tetszik, hogy a két történelmi cselekményszál megjelenítődik. ÁM, nekem annyira nem jött be. Lehetett volna történethűbb is, de megértem, hogy a sorozat miatt jobban jártak a szerkesztők, hogy ilyen borítót kapott a könyv. Hiszen, tulajdonképp a sorozat szövegátirata az egész.
Fülszöveg: Mint említettem, nekem amolyan felfrissítésként jött a könyv az olvasmányaim közé. De szerintem itt is a lényeget megírták. Pont amit kell.
Cím: Az Ébredés egy roppant jó cím, és összefoglalja az első évadot: a mesehősök felébrednek az Átok alól, abból a tudatlanságból, amibe a sötét mágia burkolta őket.
Tartalom: Imádom a sorozatot is, így maximálisan elégedett vagyok vele. Bár, mint amazt is említettem, elvileg sok rész kimaradt.
(Update: belenéztem pár részbe az első évadból: igaz, nagyon sok rész nem volt a könyvben.)
Mélypont: -
Tetőpont: az utolsó fejezet
Kedvenc szereplő: Emma és Henry
Legutáltabb karakter: Regina
Kinek ajánlanám?: Fantazy kedvelőknek, meseregények szerelmeseinek
Figyelmeztetés!:-

4 megjegyzés:

  1. Hat igen xD mondjuk, ha folytatnád a sorozatot, esetleg ...XD

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tervben van.
      Tudod: Türelem rózsát terem :)
      (meg talán nekem időt nyáron a munka mellett)

      Törlés
    2. Soha a büdös életben nem fogod megnézni ... -.-"

      Törlés