Keresel valamit?

2023. április 1., szombat

Moony Witcher: Garry ​Hop csodálatos utazása (Garry Hop 1.)

Menet közben mosolyogni ne légy rest!


Író: Moony Witcher
A mű címe: Garry Hop csodálatos utazása
Kiadás éve: 2018
Magyar megjelenés: 2021
Kiadta: Alexandra
Oldalszám: 224 oldal

Az ágyúk éjt nappallá téve rombolják Karan falait. A gyilkos háborúban a tizenegy éves Garry Hop már elvesztette apját, most pedig az anyját emésztő betegség miatt kell aggódnia, aki csak a bölcs Bandeo Gropius segítségével gyógyulhat fel. Gropius és csodaszerei azonban a varázslatos Ambrózia szigetén találhatók, amelyért Karan és Bessia népe ádáz harcot vív. Garrynek nincs más választása, mint mindent kockára téve útra kelni a távoli szigetre. Nem a távolság jelenti azonban az egyetlen veszélyt. Vadállatokkal, furcsa lényekkel, a zord természettel és a sziget kincseire áhítozó kapzsi emberekkel kell megbirkóznia; egyetlen útitársa, Alina pedig megveszekedett ellenségei közé tartozik. Megbízhat vajon a lányban?

A neves olasz ifjúsági írónő, Moony Witcher varázslatos lényeket, csodálatos tájakat és borzalmas veszélyeket felvonultató Garry Hop-sorozata tökéletes olvasmány a Narnia és a Harry Potter rajongói számára.

☆☆☆☆☆

A háború megváltoztat bennünket.

Az első dolog ami szemet szúrt a könyvnél, hogy elképesztően csodálatos borítója van. Nem is volt kérdés, hogy megveszem. Tudom, nem illik a borító alapján ítélni könyveket, de... gondoltam, ilyen szép borítóval nem lehet rossz könyv.
És ráhibáztam, mert így is lett, alig telt bele ~3 órába a könyv kiolvasása - itt az aktív, olvasással töltött időt számoltam, mert egyebekkel együtt majdnem 6 órát olvastam.

Szerencsére az emlékeket nem lehet kitörölni.

Egy ifjúsági, gyermek könyvet kaptam a kezeim közé, amiben két rivalizáló nép éppen egy háború kellős közepén van, a népeiket pedig járványok tizedelik. Az alapkompozíció is már érdekesen indult, és a folytatás is csak olvastatta magát.
Egy bátor tizenévest kaptunk, aki elindul egy nemes küldetésre, hogy gyógyírt szerezzen az édesanyja (és a népe) betegségére. A háború alatt az édesapját már elvesztette, még egy szülő elvesztését nem bírta volna el.  Folyamatosan képzi magát, hogy méltó lehessen az anyja örökségére, ami nem más, mint a gyógyítás. Az édesanyja, Odelia a két nép Gyógyítója, gyerekkorát Bandeo Gropius taníttatásában a szigeten töltötte.

– Különbözőek vagyunk.
A fiú megfogta a kezét.
– De egyenlőek a különbözőségben

Mint később megtudjuk, nem ő az egyetlen, aki háborús (fél)árva lett. Találkozik egy kereskedő unokahúgával is, Alinával, akivel a társadalmi béklyókat ledobva barátságot kötnek. Nehezen ugyan, mivel mind a ketten mély sebeket őriznek népeik, a Tisztaszívűek és a Feddhetetlenek ellenségeskedéseik miatt.

A tiszta gondolat minden fájdalmat legyőz.

Jómagam is ilyen gyógyító-féleség vagyok, így örömmel olvastam a sorokat. Ritkán van olyan, amikor egy gyerekeknek szóló könyv megérint és úgy érzem, hozzám is szól.
Az egész sziget, a gyógynövények, az állatok sokasága nekem nagyon-nagyon tetszett. 
Egyedül a törperókákat hiányoltam a könyvből, ők csak említve voltak, szinte vártam, hogy Garry találkozik majd velük is. Örömmel láttam, hogy az írónő írt egy második részt is, sőt egy harmadikat is, talán majd ott megismerjük őket "személyesebben" is :) Nagyon szerettem a többi állat leírását is, főleg, amikor a pici gorillákat, sasokat és medvéket hattyú dadák örzik, nevelgetik.

☆☆☆☆☆

Legutoljára következzék a fő szempontok szerinti értékelésem: 

Borító: mesés, bárkit elvarázsol
Fülszöveg: megfogott
Cím: sokatmondó, de nem konkrét, olyan kis misztikus, fantasy előhangot hozó
Tartalom: 5/5*
Mélypont: a vízesés
Tetőpont: Garry és Alina megérkezés az Ambrózia-szigetre
Kedvenc szereplő: Garry
Legutáltabb karakter: Kornelius, a kereskedő
Kinek ajánlanám?: A számomra hasonlított egy picit A Szemüveges Szirén című regényre, így akik azt szerették, bátran ajánlom ezt is. Nagyon szerethető a történet, bátran ajánlom nagyobb gyerekeknek is, nem fogjátok megunni, meglátjátok benne az értéket, garantálom!
Figyelmeztetés!: -

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése